Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Παραπλανητικοι διατροφικοι ισχυρισμοί σε παιδικες τροφες της Nestle

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στη Nestle και σε περισσότερες από δέκα άλλες εταιρείες τροφίμων σχετικά με τους αντικανονικούς και παραπλανητικούς διατροφικούς ισχυρισμούς τους στις ετικέτες παιδικών και άλλων τροφών και στα websites τους.


Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που ο FDA ετοιμάζει νέες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αναφοράς του διατροφικού περιεχομένου στις ετικέτες των τροφίμων, έτσι ώστε να γίνονται πιο εύκολα κατανοητές από τους καταναλωτές.
Σε μία από τις προειδοποιητικές επιστολές που απέστειλε στις 22 Φεβρουαρίου στην Gerber, μονάδα της Nestle με βρεφικές τροφές, ο FDA δηλώνει ότι «οι ετικέτες περιλαμβάνουν μη εγκεκριμένους ισχυρισμούς για το διατροφικό περιεχόμενο».
Όπως αναφέρει η επιστολή, στις ετικέτες περιλαμβάνονται οι δηλώσεις «Υγιεινή σαν Φρέσκια», «Εξαιρετική Πηγή… Βιταμίνης Α» και «Χωρίς Προσθήκη Ζάχαρης». «Οι κανονισμοί δεν επιτρέπουν τέτοιους ισχυρισμούς για προϊόντα που προορίζονται ειδικά για παιδιά κάτω των δύο ετών» γράφει ο FDA.
Προειδοποίηση έλαβε και η μονάδα Dreyer’s Grand Ice Cream της Nestle σχετικά με τις ετικέτες ορισμένων προϊόντων. Επίσης, ο FDA απέστειλε παρόμοια προειδοποίηση στην Beech-Nut, μονάδα της ελβετικής εταιρείας Hero Group.
Αντίστοιχες προειδοποιήσεις έστειλε ο FDA στη Nestle και άλλες εταιρείες σχετικά με τους διατροφικούς ισχυρισμούς τους στα εταιρικά websites.
Εκπρόσωπος της Nestle δήλωσε ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τον FDA, αλλά ότι δεν σχολιάζει για ρυθμιστικά ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Οι επιστολές καλούν τις εταιρείες να διορθώσουν αμέσως τις ετικέτες των προϊόντων τους και να απαντήσουν στον FDA μέσα σε 15 ημέρες από τη λήψη της επιστολής.

Πηγή: Reuters , healthview.gr
(http://ariadni144.wordpress.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου