Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Μολυσμένη τροφή... με βαρέα μέταλλα 1.000% πάνω από τα όρια

Ο χορός του παραλόγου του σύγχρονου "πολιτισμού" που αδιαφορεί για το περιβάλλον και έχει αναγάγει την απόδοση σε ποσότητα και την "ανάπτυξη" σε αυτοσκοπό έχει οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο που αρρωσταίνει την ίδια την ανθρωπότητα που παίζει το παιχνίδι της "εξουσίας" πάνω στη φύση. Είχα γράψει και παλαιότερα πως οι γεωργοί αποτελούν έναν από τους πιο βασικούς πυλώνες επιβίωσης της ανθρωπότητας και πως η δική τους επιστροφή στο σεβασμό της φύσης θα συνδράμει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εξυγείανση της όλης κατάστασης.


Εάν οι γεωργοί θυμηθούν πως η εργασία τους κοντά στη γη -παράλληλα με την μικρής κλίμακας κτηνοτροφία που ανέκαθεν συνόδευε τον κλασικό έλληνα γεωργό- είναι η πιο σημαντική υπηρεσία που προσφέρει στον άνθρωπο της Γης τα απαραίτητα για μια υγειή και αυτάρκη ζωή, και πως σκοπός τους ποτέ δεν ήταν ο "πλουτισμός" σε χρήμα, θα έχει γίνει η αρχή για την επιστροφή στο φυσικό τρόπο ζωής. Βέβαια η γενικότερη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις βιομηχανίες εμποδίζει ακόμη και τους λίγους εκείνους συνειδητοποιημένους πλέον γεωργούς, όμως και δίχως τη μόλυνση εκείνη οι γεωργοί δεν έχουν ακόμη απαγγιστρωθεί από την χρήση άλλων επικίνδυνων για την υγεία χημικών -που επίσης καταλλήγουν στην τροφή μας...

 Ας θυμηθούμε πως ότι τρώμε, αυτό γινόμαστε -τόσο σε φυσικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

Βέβαια δεν θα ήθελα να ρίξω τις ευθήνες στους γεωργούς, όμως το γεγονός πως παρασύρθηκαν από το κυνήγι της κερδοφορίας, έφτασε τον έλληνα γεωργό στο σημείο να πουλά τη γη, που ανέκαθεν θεωρούσε πολύτιμη, για να αποκτήσει "μπιχλιμπίδια". Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε είναι πως ίσως στο σχετικά άμεσο μέλλον να χρειαστεί να επιστρέψουμε στον παραδοσιακό αυτάρκη τρόπο ζωής κοντά στη γη... και πως η ανοχή της μόλυνσης σε οποιοδήποτε τομέα αποτελεί ευθήνη όλων μας. Δεν έχουμε πλέον τα περιθώρια να ελπίζουμε πως το σαθρό οικοδόμημα της εξουσίας θα κάνει σοβαρά βήματα αναχαίτησης του προβλήματος. Εμείς οφείλουμε να δράσουμε με κάθε τρόπο και με κάθε επιλογή μας έτσι ώστε να αλλάξει η εικόνα της ζωής μας.

Μία από τις πιο μολυσμένες ωστόσο περιοχές της χώρας μας, όπου μέχρι σήμερα οι αγώνες των κατοίκων και των γεωργών της περιοχής δεν έχει φέρει την επιθυμητή νίκη απέναντι στο συμφέρον των βιομηχάνων που μολύνουν απαράδεκτα την περιοχή, με την ανοχή των κυβερνόντων, είναι η Θήβα, όπου ο μόχθος των γεωργών οδηγεί σε παραγωγή "τροφίμων ακατάλληλων για τροφή"...
Κι εδώ φαίνεται ακόμη πιο καθαρά πως οφείλουμε να σαν μεμονωμένες μονάδες. Ότι σημβαίνει γύρω μας και ότι επιλέγουμε να ανεχόμαστε ή να στηρίζουμε επιστρέφει σε εμάς με μια δυναμική. Αν επιλέγουμε να ανεχόμαστε τη διαφθορά, τη μόλυνση, τον τεχνοκρατικό δίχως σεβασμό προς το περιβάλλον πολιτισμό... ανάλογη θα είναι η ποιότητα της ζωής όλων μας.

Καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας με βαρέα μέταλλα 1.000% πάνω από τα όρια


Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα επιμολυσμένα με μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων βαρέων μετάλλων που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 1.000% πάνω από τα λογικά όρια, φτάνουν καθημερινά στα τραπέζια των ελληνικών νοικοκυριών αποτελώντας βασικές τροφές ενηλίκων και παιδιών!

Βασικά τρόφιμα, συστατικά στοιχεία της ελληνικής διατροφής που παράγονται κατά πλειοψηφία στον κάμπο της Θήβας και των Οινοφύτων, (η περιοχή παράγει τη συντριπτική πλειοψηφία κρεμμυδιού και καρότου αλλά και ένα μεγάλο μέρος της πατάτας που διακινείται στην ελληνική αγορά) σε χώμα, δηλαδή, επιβαρημένο από τη βιομηχανική ρύπανση των μονάδων που ευθύνονται για την τραγωδία του Ασωπού και τις αποδεδειγμένες πλέον καρκινογενέσεις στην περιοχή.

Μελέτη

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που θα παρουσιαστεί αύριο στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» που διεξάγεται στη Μυτιλήνη, και δημοσιεύει σήμερα η Η». Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίλλης, Γ. Πασσιάς, Σ. Μηνιάδου-Μειμάρογλου, Ν. Θωμαΐδης και Γ. Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα-βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές και συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φόρες. Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:

Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.

Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.

Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω. Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρ' όλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.

Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.

Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!

Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.

Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.

Βαρέα μέταλλα

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.

Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!

Επίσης, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, θα πρέπει να υπολογίσουμε και το νικέλιο που προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός από το νερό κι άλλες τροφές, ακόμα και μέσω της αφής με τα επινικελωμένα μαχαιροπίρουνα!

Ειδικότερα για τα παιδιά που τρέφονται με παιδικές τροφές που περιέχουν καρότα και πατάτες υπάρχει ένας εν δυνάμει κίνδυνος υπέρβασης της ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης νικελίου!

Οριοθέτηση

H ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνει την άμεση διενέργεια τοξικολογικής μελέτης και την οριοθέτηση νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα, κάτι που σήμερα δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Ζητούν ακόμη να επαναξιολογηθεί η χρήση της αγροτικής γης, με δεδομένο ότι, όπως αναφέρουν στην έκθεση, τα τρόφιμα βολβοί απορροφούν εκτενώς βαρέα μέταλλα.

Γίνεται ακόμη εμφανές ότι μέσω του Ασωπού τίθεται σε κίνδυνο και η υγεία κάθε ελληνικού νοικοκυριού που καταναλώνει εδώ και χρόνια προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και κυρίως πατάτες, καρότα άλλα και αναψυκτικά που εμφιαλώνονται με νερό από το καρκινογόνο ποτάμι.

Η πολιτεία γνωρίζει εδω και χρόνια αλλα... αγρόν ηγόραζε!

Η ευθύνη της πολιτείας είναι τεράστια αφού δεν προέβη σε κανένα μέτρο, ούτε καν πρόληψης ενώ:

Γνώριζε εδώ και μισή δεκαετία τουλάχιστον το πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού και τον άμεσο κίνδυνο επιμόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Γνώριζε εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια τις μετρήσεις του ΙΓΜΕ που έγιναν στην πεδιάδα της Θήβας και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο παρελθόν από την «Η» ότι έχει επιμολυνθεί με εξασθενές χρώμιο ο υδροφόρος ορίζοντας.

Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Περιβάλλοντος μόλις πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε κάποια μέτρα για τη συμμόρφωση των βιομηχανιών στον Ασωπό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή δράση, το υπουργείο Υγείας δεν έχει προχωρήσει σε εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης και η μόνη που έγινε είναι μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης (Πρόληψις), η οποία, όμως, μέτρησε το πόσοι πέθαναν από καρκίνο και όχι πόσοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν οποιαδήποτε ασθένεια από τα επιμολυσμένα τρόφιμα και νερό.

Μάλιστα η εκπόνηση της μελέτης έγινε με κρατικά χρήματα (500.000 ευρώ μέσω του ΚΕΛΠΝΟ) άλλα όχι με κρατική αιγίδα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει και νομική αξία για τους κατοίκους της περιοχής!

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Του Κασσιανού Τζέλη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου