Οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τυχόν σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό του παιδιού τους κατά του κοκκύτη, σύμφωνα με έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ. Η έκθεση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Pediatrics» δείχνει ότι το εμβόλιο δεν σχετίζεται με οξεία επεισόδια κρίσεων και είναι ασφαλές για τον εμβολιασμό σε πρώιμα στάδια της ζωής του παιδιού.
Προηγούμενη εκδοχή του εμβολίου, που προστατεύει επίσης από τον τέτανο και τη διφθερίτιδα, είχε εγείρει ανησυχία, καθώς τριπλασίαζε τον κίνδυνο πυρετικών κρίσεων τα βρέφη. Ενώ οι κρίσεις αυτές συνήθως είναι αβλαβείς, προκαλούν φόβο στους γονείς και μπορεί να επιφέρουν πνιγμό του παιδιού κατά τη διάρκεια του φαγητού. Η παρούσα έκθεση, όμως, είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει για το εμβόλιο DTaP και περιλαμβάνει στοιχεία για περισσότερα από 430.000 βρέφη που είχαν εμβολιαστεί την περίοδο 1997-2006.
Τα παιδιά είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση μέχρι την ηλικία των δύο ετών και τα περισσότερα είχαν πάρει τέσσερις δόσεις του εμβολίου, ξεκινώντας από τον δεύτερο μήνα. Περίπου 5.200 παιδιά είχαν εκδηλώσει κάποια κρίση, αλλά μόνο 112 επεισόδια συνέβησαν εντός τεσσάρων ημερών από τον εμβολιασμό.
Το ποσοστό των κρίσεων κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών ήταν 1,2 ανά 100.000 βρέφη, συγκριτικά με το αρχικό 1,0. Στατιστικά, η διαφορά μπορεί να είναι και ευκαιριακή. Όταν συνεκτιμήθηκαν και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τις κρίσεις, όπως η ηλικία και το εμβόλια για την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά, τα βρέφη τελικά είχαν λιγότερες κρίσεις τις ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Και πάλι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τυχαίο.
Το μήνυμα της μελέτης, πάντως, είναι ότι το εμβόλιο DTaP δεν προκαλεί κρίσεις μετά την εφαρμογή του και οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν.
**Τα συμπεράσματα δικά σας
health.in.gr