Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Υποχρεωτικός εμβολιασμός;

Του Θαναση Δριτσα*
H λέξη εμβόλιο ως παρέμβαση ασκεί ένα είδος λαγνείας στο ευρύ κοινό, η οποία λαγνεία καλλιεργείται και από τη βιομηχανία της Υγείας που επωφελείται οικονομικά στις μέρες μας. Τα εμβόλια παρουσιάζονται ως πανάκεια διά πάσαν νόσον, ως το μαγικό τσίμπημα που εξασφαλίζει μακροβιότητα και ευδαιμονία.
Η μελέτη βέβαια της ιστορίας των επιδημιών αποδεικνύει ότι η θνητότητα είχε ήδη αρχίσει να μειώνεται σημαντικά -σαν αποτέλεσμα βελτίωσης της δημόσιας υγιεινής- μετά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, αρκετά πριν την έλευση εμβολίων (η παραγωγή εμβολίων ουσιαστικά άρχισε να πυροδοτείται μετά την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της λύσσας από τον Λουίς Παστέρ το 1885). Ισως η συνεισφορά ορισμένων εμβολίων, όπως π.χ. κατά της ευλογιάς, να υπήρξε καταλυτική σε μια επιδημία με θνητότητα 30-40%, αλλά τα υπάρχοντα στοιχεία αμφισβητούν τη διάρκεια προστασίας και την επάρκεια σύγχρονων εμβολίων έναντι κοινών λοιμωδών νοσημάτων όπως π.χ. ιλαρά, ανεμοβλογιά, κοκίτης.
Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν π.χ. πρόσφατη σοβαρή επανεμφάνιση του κοκίτη παρά τον εμβολιασμό. Είναι βέβαιο ότι σε περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από την ίδια την ασθένεια είναι πολύ μικρός, θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ προσεκτικά η απόφαση του να εμβολιάσει κάποιος μαζικά έναν πληθυσμό.
Παραμένει αξιοπερίεργο το πώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ως πανδημία την τρέχουσα γρίπη των χοίρων, χωρίς να πληρούνται τα δύο βασικά κριτήρια πανδημίας γρίπης: η υψηλή θνητότητα-μεταδοτικότητα και η γενετική ταυτότητα του στοιχείου Η στον τύπο Η1Ν1 (το Η στοιχείο της γρίπης των χοίρων δεν είναι καινούργιο, αλλά μοιάζει με τον τύπο της γρίπης που κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες). Ούτε πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από γρίπη των χοίρων ούτε αυτή οφείλεται σε νέο απόλυτα μεταλλαγμένο ιό.
Περισσότερο απ’ όλα ανησυχητικός παραμένει ο όρος «υποχρεωτικός» εμβολιασμός, τον οποίο διατυμπανίζουν τα ΜΜΕ. Καμία ιατρική παρέμβαση δεν μπορεί να καταργήσει την αρχή της ελεύθερης βούλησης του ασθενούς, ιδιαίτερα με δεδομένα ήπιας λοίμωξης.
Ο εξαναγκασμός σε μαζικό εμβολιασμό μετατρέπει το κοινωνικό σύνολο σε πειραματόζωο και βάζει τα θεμέλια για μια νέα απολυταρχία της υγείας. Δεν θα αργήσουμε να δούμε έτσι καπνιστές και παχύσαρκους στην ηλεκτρική καρέκλα, ενώ αντίθετα κυκλοφορούν ήδη άνετα μεταξύ μας παιδεραστές, έμποροι ναρκωτικών και καταχραστές της δημόσιας περιουσίας. Περισσότερες φωνές ακαδημαϊκών ανδρών θα έπρεπε να ακούγονται αυτές τις τόσο πονηρές ημέρες, αλλά οι μεν ακαδημαϊκοί συμποσιάζονται ηδονικά μετά φαρμακευτικών αντιπροσώπων, οι δε πολιτικοί γυαλίζουν επιδεικτικά τις Καγιέν τους και αναφωνούν ως νέες Αντουανέτες: Τι έχει ο κόσμος και φωνάζει; Θέλει ψωμί; Μα γιατί δεν του δίνετε παντεσπάνι!
* Ο κ. Θανάσης Δρίτσας (MD, FESC) είναι καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
 Πηγή: http://www.ekathimerini.gr

Επικίνδυνα παιδικά μπιμπερό

Σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες που έχουν γίνει απο δεκαέξι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις των Ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Κανδά, σε συνεργασία με Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών και Πολιτικής της Καλιφόρνιας, αρκετά παιδικά μπιμπερά (θήλαστρα), παρουσιάζουν δυνητικά σοβαρούς κινδύνους για τα παιδιά.
Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε κάποια δημοφιλή πλαστικά μπιμπερά κατασκευασμένα από πολύ-ανθρακικά (polycarbonate) υλικά που περιέχουν την χημική ουσία δισφαινόλη Α’ (bisphenol A’ ή σε συντομογραφία BPA). Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται για να προσφέρει τη διαφάνεια και την απαιτούμενη σκληρότητα των πλαστικών.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, έχουν ελεγχθεί πλαστικά μπιμπερά γνωστών ονομασιών (τα ονόματα, όπως και άλλες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα διαβάσουν στις ιστοσελίδες που παραπέμπουμε πιο κάτω).
Όλα έχουν βρεθεί ότι με τη συνεχή χρήση, με το επανειλημμένο πλύσιμο και κυρίως με το ζέσταμα ελευθερώνουν δισφαινόλη Α’ που είναι τοξική και η οποία μεταναστεύει στο γάλα με αποτέλεσμα να εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των παιδιών.
Μεταξύ άλλων η ουσία αυτή είναι ύποπτη ότι προκαλεί τάση για αύξηση του βάρους των παιδιών, για νευρικές διαταραχές (υπερκινητικότητα), για πρόωρη ανάπτυξη του στήθους στα κορίτσια ακόμα και για διαβήτη και καρκίνο.
Δυστυχώς τα υπό αναφορά μπιμπερά αλλά, πρέπει να προσθέσουμε εμείς, και άλλα πλαστικά διαφανή σκεύη που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα όπως και τα μπουκάλια νερού που είναι κατασκευασμένα με την ίδια τεχνολογία, δεν έχουν επαρκή σήμανση για να πληροφορούν τον καταναλωτή για την περιεκτικότητα της δισφαινόλης Α’.
Παρόλο που οι βλαβερές επιπτώσεις της ουσίας αυτής έχει αποδειχτεί μόνο σε ζώα (σε ανθρώπους δεν έχουν ελεγχθεί), οι επιστήμονες συμβουλεύουν τις μητέρες και τους καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν σε συνεχή βάση αυτά τα μπιμπερά και τα πλαστικά σκεύη.
Οι περισσότερες εταιρείες που παράγουν μπιμπερά και σκεύη που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των βρεφών και των παιδιών, σταμάτησαν την διάθεση στην αγορά αυτών που θεωρούνται ύποπτα και άρχισαν να παράγουν και να διαφημίζουν γυάλινα, μεταλλικά, ή από άλλα υλικά που δεν περιέχουν δισφαινόλη Α’.
Εμείς, για την προστασία των καταναλωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, θα θέλαμε να ζητήσουμε, όπως κάνουν και άλλες οργανώσεις στην Αμερική, Καναδά και Ευρώπη την απόσυρση των ύποπτων μπιμπερών και των άλλων παιδικών σκευών, καθώς και την απαγόρευση της χρήσης της δισφαινόλης Α’. όπως έγινε και με τις φθαλικές ουσίες στα παιδικά παιχνίδια.
Για καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων παραθέτουμε πιο κάτω δύο από τις πολλές ιστοσελίδες που μπορούν να βρουν στο διαδίκτυο. Τυπώστε επίσης ολόκληρη την έκθεση των ερευνητών και ενημερωθείτε για εναλλακτικές επιλογές για τα παιδιά σας.
www.foxreno.com/print/11126871/detail.html
www.baby411.typepad.com/babybargains/2007/08/consumer-alert-.html

Πηγή : http://www.consumersunion.org.cy

Προσοχή !!!σε Πιατάκια, μπωλ και αξεσουάρ φαγητού για μώρα

Προσοχή στα υλικά που είναι κατασκευασμένα
Πείτε όχι σε  ΒΡΑ ή φθαλικό εστέρα /μελαμίνη/σε μερικά έχει βρεθεί ακόμα και μόλυβδος