Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Εμβόλια & ελληνικά δεδομένα

Αγαπητοί φίλοι,

Οι περισσότεροι από εσάς πιθανόν γνωρίζετε για τα έγγραφα που έχουν κυκλοφορήσει από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών και την εγγραφή τους στο σχολείο (συνημμένα έγγραφα).


Το πρώτο είναι από το Υπουργείο Υγείας, και δηλώνει ότι «κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τους γονείς να αποδεχτούν τους εμβολιασμούς, εκτός από την περίπτωση που υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, όπως π.χ. σε επιδημία». Επίσης, ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τα άλλα παιδιά, με την προϋπόθεση ότι είναι εμβολιασμένα». Το δεύτερο έγγραφο, Εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας, δηλώνει ότι είναι απαραίτητη η «επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια» και πως «Οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης».

Συμβουλεύτηκα δικηγόρο για να ξεκαθαρίσω αν η διεύθυνση ενός σχολείου μπορεί νόμιμα να αρνηθεί την εγγραφή παιδιού που δεν έχει εμβολιαστεί. Η δικηγόρος συμφώνησε μαζί μου ότι τα δύο έγγραφα περιέχουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Επιβεβαίωσε ότι η διεύθυνση ενός σχολείου ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να αρνηθεί την εγγραφή παιδιού βασισμένη στο βιβλιάριο εμβολίων του. Στην πραγματικότητα, είναι μάλλον θέμα τύχης, ανάλογα με το άτομο που θα κάνει την εγγραφή όπως επίσης και πόσο ενημερωμένο είναι αυτό το άτομο σχετικά με τα δύο προαναφερθέντα έγγραφα. Δεν θα έπρεπε να βασιζόμαστε στην τύχη για την εγγραφή των παιδιών μας στο σχολείο. Εξάλλου υπάρχει πραγματική αντίφαση σχετικά με τις οδηγίες που δίνουν τα δύο έγγραφα.

Ρώτησα τη δικηγόρο αν θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τη νομική οδό στο θέμα αυτό, και μου απάντησε ότι το πρώτο βήμα θα ήταν να στείλουμε ένα έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας τους να εξηγήσουν και να δικαιολογήσουν την οδηγία για υποχρεωτικό εμβολιασμό ως προϋπόθεση για εγγραφή στο σχολείο. Η δικηγόρος συμφώνησε να ετοιμάσει ένα τέτοιο έγγραφο για λογαριασμό μας και τόνισε ότι είναι σημαντικό να το υποστηρίξουμε όσο δυνατό περισσότεροι γονείς. Όσες περισσότερες υπογραφές φέρει, τόσο μεγαλύτερο κύρος αποκτά το έγγραφο.

Τι ζητάω λοιπόν από εσάς με αυτό το μήνυμα:

Σε πρώτη φάση, θα ήθελα να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από 3-4 άτομα, ώστε να παρέχουμε όποιες πληροφορίες χρειάζεται η δικηγόρος. Σας παρακαλώ ενημερώστε με αν σας ενδιαφέρει να είστε μέρος αυτής της ομάδας εργασίας. Όταν θα έχουμε συμφωνήσει για το έγγραφο που θα σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας, το επόμενο βήμα θα είναι να το διαδώσουμε όσο γίνεται πιο ευρέως για να λάβει τη μεγαλύτερη υποστήριξη και υπογραφές.

Περιμένω τις απαντήσεις σας
φιλικά,
Sandrine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου