Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

H ΕΕ απαγορεύει την χρήση της Δισφαινόλης Α (BPA) στα μπιμπερό από το 2011

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τη χρήση της ουσίας Bisphenol A (BPA), σε πλαστικά μπουκάλια για μωρά από το 2011 με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κυβερνήσεων της ΕΕ, δήλωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη (25 Νοεμβρίου).


«Υπήρχαν περιοχές  αβεβαιότητας, που απορρέουν από νέες μελέτες, η οποία έδειξε ότι η BPA θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στην ανοσολογική ικανότητα και στην  προώθηση όγκων,” είπε ο John Dalli, Επίτροπος αρμόδιος για την πολιτική υγείας και των καταναλωτών.
“Η [...] απόφαση αποτελεί καλή είδηση για τους ευρωπαίους γονείς, οι οποίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι από τα μέσα του 2011 τα πλαστικά μπιμπερό για μωρά δεν θα περιλαμβάνουν BPA.”
Κράτη της ΕΕ θα θέσουν εκτός νόμου την κατασκευή πολυκαρβονικών μπιμπερό που περιέχουν την ένωση από τον Μάρτιο του 2011, καθώς και απαγόρευση της εισαγωγής και της πώλησή τους από τον Ιούνιο του 2011, δήλωσε η Επιτροπή.
Προσέθεσε ότι η απόφαση ήταν «αποτέλεσμα των μηνών για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), των κρατών μελών και της βιομηχανίας».
Οι κατασκευαστές της Bisphenol A , επί καιρό ισχυρίζονταν την ασφάλεια του προϊόντος. “Η BPA δεν αποτελεί κίνδυνο καρκινογένεσης στους ανθρώπους», δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βιομηχανίας Χημικών Προϊόντων (Cefic), στο πλαίσιο επανεξέτασης του 2002, επικαλούμενο “συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία» ότι η BPA είναι ασφαλή για όλες τις χρήσεις, το οποίο προορίζεται.
Η Δισφαινόλη Α χρησιμοποιείται στα πλαστικά μπουκάλια μωρών και για επιχρισμένες κονσέρβες τροφίμων. Η συγκεκριμένη απαγόρευση αφορά μόνο τη χρήση BPA στα μπιμπερό.
Οι οργανώσεις καταναλωτών χαιρέτισαν την απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει Bisphenol A από τα μπιμπερό. «Ελπίζουμε ότι αυτός ο  ενδοκρινικός διαταράκτης σύντομα θα απαγορεύεται σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα, και καλούμε την ΕΕ να σημειώσει πρόοδο σχετικά με τη διαρκούσα θέμα των« κοκτέιλ χημικών »των προϊόντων”, δήλωσε η Monique Goyens, γενικός διευθυντής ευρωπαϊκής οργάνωσης καταναλωτών BEUC.
http://www.euractiv.com/en/food/eu-ban-bisphenol-a-baby-bottles-2011-news-500052

Πηγή :http://www.ecogreens-gr.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου