Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ντόρις Χατζηστυλιανού: Η γιατρός - άγγελος των παιδιών με καρκίνο

Επειδή έχω βαρεθεί να διαβάζω για το κάθε τσόλι/βλάκα/αργόσχολο/κλέφτη/μαλάκα που υπάρχει στο σύμπαν..με το έτσι θέλω...και επειδή πάλι με το έτσι θέλω ,να θέλουν να μου περάσουν ότι δόξα,αναγνώριση, άνεση,ικανοποίηση & αποδοχή έρχεται μόνο με το να στήνεσαι στα 4 και να γυρίζεις τσόντες για το εύκολο χρήμα σας λέω ότι γελιέστε......οικτρά
Σήμερα ψάχνοντας στο ίντερνετ διάβασα μια συνέντευξη, βρήκα μια γυναίκα που έχει πιάσει το νόημα αλλιώς...κάνει αυτό που γουστάρει και φαίνεται στα μάτια της,τέτοια μάτια έχω καιρό να δω και το τελευταίο post τις χρονιάς το αφιερώνω σε αυτή..και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας γιατί είναι καιρός να επιστρέψουν σε αυτό το μπουρδέλο τα πραγματικά πρότυπα επιτέλους .....

Ευημερία και Μακροζωία 
Καλή Χρονιά
http://koimame.blogspot.com


Εναν άγγελο έχουν πλέον στο πλευρό τους όλα τα παιδιά που δίνουν μάχη κατά του καρκίνου και ταυτόχρονα αγώνα για να κρατήσουν ζωντανή την όρασή τους. Η Ελληνίδα επιστήμονας Ντόρις (Θεοδώρα) Χατζηστυλιανού δικαιώνει το όνομά της προσφέροντας το δώρο του Θεού, την ίδια τη ζωή, στους μικρούς ασθενείς που πάσχουν από ρετινοβλάστωμα, τον πιο κοινό οφθαλμικό όγκο της παιδικής ηλικίας που μπορεί να αποβεί θανατηφόρος, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Η λαμπρή επιστήμονας εφαρμόζει επαναστατική θεραπευτική μέθοδο, με την οποία όχι μόνον εξουδετερώνει τους οφθαλμικούς όγκους πριν αυτοί διεισδύσουν μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο και γίνουν απειλητικοί για τη ζωή, αλλά σώζει και τους μικρούς ασθενείς της από την επίπονη εξόρυξη του βολβού.

Την ίδια στιγμή, η κυρία Χατζηστυλιανού, η οποία χειρουργεί τα περιστατικά της σε πολυκλινική της Σιένα, παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς παραμένοντας στο πλευρό των ασθενών της και μετά το κρίσιμο χειρουργείο. Κάθε τέσσερις μήνες επισκέπτεται την Ελλάδα για να τους εξετάσει η ίδια από κοντά, ενώ τα καλοκαίρια τους φιλοξενεί στο εξοχικό της, στην Τήνο, συνοδεύοντάς τους μάλιστα στην Παναγία του νησιού για να εκπληρώσουν τυχόν τάμα τους.

Η έξοχη επιστήμονας δένεται τόσο πολύ με τους μικρούς ασθενείς της, που σε αρκετές περιπτώσεις έχει δεχτεί να γίνει ακόμα και η πνευματική τους μητέρα. Σίγουρα, σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι και η ίδια έχει γίνει μητέρα και αντιλαμβάνεται πολύ καλά την αγωνία των παιδιών και των γονιών τους, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με την επάρατη νόσο…

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ 60%

Μία «νέα ευκαιρία θεραπείας» χαρακτηρίζει η κυρία Ντόρις Χατζηστυλιανού τη νέα, επαναστατική μέθοδο αντιμετώπισης του ρετινοβλαστώματος. Οι κλινικές δοκιμές της πρωτοποριακής θεραπείας, 

Πριν από λίγες ημέρες, η Ελληνίδα επιστήμονας και οι συνεργάτες της ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της διετούς μελέτης τους, που είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικά. Από τα 38 παιδιά τα οποία υποβλήθηκαν στη νέα τεχνική, το 60% θεραπεύθηκε πλήρως, γλιτώνοντας την επίπονη αφαίρεση των οφθαλμικών βολβών.


«Διασώζουμε 6 στους 10 οφθαλμούς, που παλαιότερα θα έπρεπε να αφαιρεθούν»
η οποία συνίσταται στην επιλεκτική χημειοθεραπεία μέσω της οφθαλμικής αρτηρίας, ξεκίνησαν στην πολυκλινική Santa Maria alle Scotte στη Σιένα το 2008. Στόχος ήταν να αποφευχθεί η αφαίρεση του οφθαλμού, να περιοριστούν οι παρενέργειες αλλά και οι κύκλοι της κλασικής χημειοθεραπείας, να μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας και να βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα ζωής των ασθενών.
Λίγο πριν από τη νέα χρονιά, η κυρία Χατζηστυλιανού, υπεύθυνη της μονάδας οφθαλμικής ογκολογίας και αμφιβληστροειδούς της πολυκλινικής της Σιένα, δέχτηκε να μιλήσει στην «Espresso της Κυριακής» για το ανεκτίμητης αξίας δώρο που χάρισε στα παιδιά αυτά, μεταξύ των οποίων και πέντε Ελληνόπουλα.
- Περιγράψτε μας τι είναι το ρετινοβλάστωμα και πώς εκδηλώνεται.Το ρετινοβλάστωμα είναι ο πιο κοινός όγκος του ματιού στην παιδική ηλικία και προσβάλλει ένα στα 15.000 παιδιά. Εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε βρέφη και παιδιά με μέσο όρο ηλικίας διάγνωσης τους δεκαοκτώ μήνες. Ο όγκος μπορεί να είναι μονόπλευρος, αμφοτερόπλευρος, μονοεστιακός ή πολυεστιακός. Στο 60% των περιπτώσεων οι όγκοι είναι σποραδικοί, ενώ στο 40% κληρονομικοί. Τα πρώτα συμπτώματα είναι η λευκοκορία και η μεταλλική αντανάκλαση της κόρης, καθώς και ένας τυπικός στραβισμός. Εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπισθεί, είναι συνήθως θανατηφόρα μέσα σε δύο με τέσσερα χρόνια μετά τα πρώτα κλινικά συμπτώματα.
- Ποια είναι η στάνταρ αντιμετώπισή της ασθένειας και τι διαφορές παρουσιάζει η νέα μέθοδος; Η στάνταρ θεραπεία είναι η κλασική χημειοθεραπεία διά της ενδοφλέβιας οδού, σε συνδυασμό με θεραπεία λέιζερ, κρυοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Η νέα θεραπεία αντιθέτως συνίσταται στην επιλεκτική χημειοθεραπεία, δηλαδή τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα εκχύονται μόνο στην οφθαλμική αρτηρία, στην οποία φτάνουμε με καθετηριασμό ξεκινώντας από τη μηριαία αρτηρία. Πιο συγκεκριμένα, εισάγουμε έναν πολύ λεπτό και εύκαμπτο καθετήρα στη μηριαία αρτηρία και από εκεί οδηγούμαστε στην οφθαλμική αρτηρία. Εκεί χορηγούμε επιλεκτικά μια δραστική και αποτελεσματική χημειοθεραπευτική ουσία, που επιτίθεται στον όγκο και έχει πολύ χαμηλή τοξικότητα για τον αμφιβληστροειδή.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ 38 ΠΑΙΔΙΑ
- Πόσους ασθενείς έχετε θεραπεύσει μέχρι σήμερα με την παλαιά μέθοδο και πόσους με την καινούργια;Μέχρι σήμερα, με τη στάνταρ μέθοδο έχω θεραπεύσει τριάντα δύο Ελληνόπουλα, τα οποία μου έστειλε στη Σιένα ο καθηγητής Πέτρος Πάικος, διευθυντής του οφθαλμολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, ένας άνθρωπος που διακρίνεται για την ιδιαίτερη ανθρωπιά και ευαισθησία του. Τη νέα μέθοδο αντιθέτως τη χρησιμοποιώ σε καινούργια περιστατικά, δηλαδή σε όγκους που μόλις έχουν διαγνωστεί και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά και σε όγκους που έχουν υποτροπιάσει έπειτα από κλασικές θεραπείες. Αυτή η νέα μέθοδος έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα συνολικά σε τριάντα οκτώ παιδιά, μεταξύ των οποίων και πέντε Ελληνόπουλα, με ποσοστό επιτυχίας 60%. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι έχει σωθεί το 60% των οφθαλμών με όγκους σε προχωρημένο στάδιο, που παλαιότερα θα έπρεπε να αφαιρεθούν (εξόρυξη βολβού).
- Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ήδη ή αναμένεται να έρθει σύντομα στην Ελλάδα; Δεν νομίζω. Είναι πολύπλοκη μέθοδος και απαιτείται να συνυπάρχουν ένας ογκολόγος οφθαλμίατρος ειδικευμένος στο ρετινοβλάστωμα και ένας επεμβατικός νευροακτινολόγος, ο οποίος να γνωρίζει τις τεχνικές καθετηριασμού της οφθαλμικής αρτηρίας.
- Εσείς χειρουργείτε περιστατικά στην Ελλάδα; Οχι, στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία έρχομαι κάθε τέσσερις μήνες για να παρακολουθώ μετεγχειρητικά τα περιστατικά που έχω αντιμετωπίσει και θεραπεύσει στη Σιένα.
- Πέρα από το ρετινοβλάστωμα, ειδικεύεστε και σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις; Ασχολούμαι με την ογκολογία του ματιού, την παιδοφθαλμολογία, τον οφθαλμικό κόγχο και τους όγκους του κόγχου.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΑΖΩ ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ
- Από την εμπειρία σας και με κλίμακα από το 1 έως το 10, τι βαθμό θα δίνατε στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την επιστημονική πρόοδο στον τομέα της οφθαλμολογίας και πιο συγκεκριμένα της παιδοφθαλμολογίας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής;Η οφθαλμολογία στην Ελλάδα είναι πολύ ανεπτυγμένη. Ειδικά η διαθλαστική χειρουργική είναι πολύ προχωρημένη. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τον καθηγητή Ιωάννη Παλληκάρη και τις μελέτες του πάνω στο Lasik. Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Πέτρος Πάικος είναι ένας έξοχος παιδοφθαλμίατρος και η ομάδα του στο «Αγία Σοφία» πολύ ικανή. Για τους όγκους του οφθαλμικού κόγχου ο καθηγητής Σωτήρης Λιάρικος έχει υπάρξει για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς στον «Αγιο Σάββα». Στην ελληνική οφθαλμολογία λοιπόν βάζω δέκα με τόνο!
- Υπάρχει κάποια άλλη πρωτοποριακή μέθοδος που ερευνάτε αυτό το διάστημα;Με την ομάδα μου διεξάγουμε αρκετές νέες έρευνες και πιο συγκεκριμένα πάνω στην πρωτεομική του πρόσθιου θαλάμου των ενδοφθάλμιων όγκων, καθώς επίσης μελέτες πάνω στη μαγνητική τομογραφία των οφθαλμικών όγκων. Ακόμα, πραγματοποιούμε έρευνες για νέα φάρμακα σε κυτταρικές καλλιέργειες του ρετινοβλαστώματος, ενώ σε επίπεδο θεραπείας εξετάζουμε νέα φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην τεχνική καθετηριασμού της οφθαλμικής αρτηρίας. Πολλές καινοτομίες υπάρχουν και σε ό,τι αφορά τη γενετική του ρετινοβλαστώματος, αλλά με αυτό ασχολείται ενεργά ο σύζυγός μου, μέλος ιδιαίτερα δραστήριο της ομάδας μας!

ΛΑΜΠΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
- Πείτε μας μερικά πράγματα για τη ζωή και τις σπουδές σας.Μεγάλωσα στην Αθήνα και τελείωσα το Ιταλικό Λύκειο, ακριβώς απέναντι από το Πολυτεχνείο. Στη συνέχεια, επέλεξα να σπουδάσω στη Σιένα για τη φημισμένη σχολή οφθαλμολογίας της. Αφού έκανα δεύτερη ειδικότητα στην ογκολογία, συνέχισα τις σπουδές μου στην Αμερική. Μέχρι σήμερα έχω συνεργαστεί με το Johns Hopkins Hospital στη Βαλτιμόρη, το Wills Eye Hospital στη Φιλαδέλφεια, το Ludwig Institute for Cancer Research στο Σαν Ντιέγκο, το Moorfields Eye Hospital στο Λονδίνο. Πλέον, διατηρώ μόνιμη συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, το Curie στο Παρίσι, το Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Jules Gonin στη Λωζάννη και το Wills Eye Hospital στη Φιλαδέλφεια, ενώ παράλληλα διδάσκω σε φοιτητές στο 5ο έτος της ιατρικής που κάνουν ειδικότητα στην οφθαλμολογία και την παιδιατρική.
- Πότε θα είναι η επόμενη επίσκεψή σας στην Ελλάδα; Θα βρεθώ στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου για το ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς, στο οποίο θα μιλήσω για μία άλλη πάθηση του αμφιβληστροειδούς της παιδικής ηλικίας, τη νόσο Coats.

Πάθος για ζωή
Παράλληλα με τη λαμπρή καριέρα της, η κυρία Ντόρις Χατζηστυλιανού καταφέρνει να ισορροπεί και μια υπέροχη οικογενειακή ζωή. Η «Espresso της Κυριακής» την πέτυχε μάλιστα κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών της με τον γιο της στην Κουάλα Λουμπούρ. «Ο Αλέξανδρος είναι λάτρης της φύσης, γι’ αυτό και πραγματοποιώ μαζί του ταξίδια σε μέρη του κόσμου με ενδιαφέροντα φυσικά τοπία. Το προηγούμενο ταξίδι μας ήταν στο Γκραν Κάνιον στην Αριζόνα. Σε αυτό το ταξίδι μας όμως θα εξερευνήσουμε τη ζούγκλα!» μας λέει η Ελληνίδα επιστήμονας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο 16χρονος γιος της δεν έχει εκδηλώσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον να ασχοληθεί με την ιατρική, παρά το γεγονός ότι και ο πατέρας του είναι μοριακός βιολόγος.

Η Ελληνίδα επιστήμονας γνωρίστηκε με τον Ιταλό σύζυγό της Νίκο Μαστράντζελο, όταν έκανε τη δεύτερη ειδικότητά της στη Σιένα. Ο Αλέξανδρος, ο οποίος μιλάει άπταιστα ελληνικά, είναι το μοναχοπαίδι τους. Παρ’ όλα αυτά, η κυρία Χατζηστυλιανού έχει αποκτήσει αρκετά πνευματικά παιδιά, αφού, όπως αποκαλύπτει, έχει βαφτίσει πολλούς από τους μικρούς ασθενείς της: «Εχω αρκετά βαφτιστήρια, τα οποία μάλιστα φιλοξενώ το καλοκαίρι στην εξοχική μου κατοικία στην Τήνο».

Εξηγώντας το πώς ισορροπεί καριέρα και μητρότητα, η κυρία Χατζηστυλιανού επισημαίνει ότι ειδικά το πρώτο απαιτητικό διάστημα της μητρότητας είχε την πολύτιμη βοήθεια του συζύγου της: «Καθότι ο άντρας μου δεν πραγματοποιεί επεμβάσεις παρά μόνον έρευνες, κρατούσε εκείνος τον Αλέξανδρο τις ώρες που εγώ έλειπα στα χειρουργεία».

Οσο για τα τελευταία χρόνια που ο Αλέξανδρος είναι πλέον αρκετά μεγάλος, η Ελληνίδα επιστήμονας τονίζει ότι ο γιος της τη συνοδεύει ευχαρίστως στα συνέδρια στα οποία συμμετέχει ανά τον κόσμο. «Εχει παρακολουθήσει περισσότερα από ογδόντα συνέδρια!» λέει η κυρία Χατζηστυλιανού, η οποία, παρά την έντονη επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, παραμένει πιστή και στα προσωπικά χόμπι της. «Τον χειμώνα κάνω σκι, ενώ το καλοκαίρι λατρεύω το θαλάσσιο αλεξίπτωτο» αποκαλύπτει η Ελληνίδα επιστήμονας, η οποία παρά τα πενήντα τρία χρόνια της παραμένει παθιασμένη με τη ζωή. «Το πάθος είναι η λέξη που με χαρακτηρίζει. Και δεν εννοώ μόνο το ερωτικό πάθος αλλά το πάθος με ό,τι καταπιάνεται κανείς. Πιστεύω ότι, όταν κάνεις κάτι με πάθος, δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις». Και η ίδια αποτελεί αναμφίβολα το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα…

Η Ντόρις Χατζηστυλιανού έχει μόνιμη συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, το Curie στο Παρίσι, το Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Jules Gonin στη Λωζάννη και το Wills Eye Hospital στη Φιλαδέλφεια.

Πηγή: Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου