Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Τι διαπιστώνει μια νοσοκόμα εξετάζοντας έναν αστυνομικό και έναν μάρτυρα του Ιεχωβά;


Τίποτα περισσότερο από το ότι αποτελούν μέλη ενός άτυπου «κινήματος άρνησης» του εμβολίου κατά της νέας γρίπης. Και δεν είναι μόνο αυτοί.
Χιλιάδες άλλοι πολίτες προτίθενται να γυρίσουν την πλάτη στο πολυπόθητο μέχρι σήμερα σκεύασμα. Το υπουργείο Υγείας αναζητά, λοιπόν, εναγωνίως, τις τελευταίες ημέρες, τρόπους να πεισθεί ο κόσμος για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, καθώς υπολογίζει πως περίπου το 30% του πληθυσμού που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και επιβάλλεται να εμβολιαστεί, θα αρνηθεί τελικά.
Μάλιστα, έχει ξεκινήσει έρευνα για να καταγραφούν επακριβώς οι λόγοι της αντίδρασής τους. Η πλειονότητα, πάντως, επικαλείται πιθανές παρενέργειες.


Ηδη στο γραφείο του Δ. Αβραμόπουλου (που άρχισε να λειτουργεί σε προεκλογικούς ρυθμούς) φθάνουν, καθημερινά επιστολές συλλόγων, φορέων αλλά και απλών πολιτών που εκφράζουν την αντίθεσή τους με τον εμβολιασμό.
*Με βάση τις πρώτες καταγραφές, δεν προτίθενται να εμβολιαστούν οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας. Εκπρόσωποί τους το δήλωσαν ευθέως, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, με τους γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων. Το ίδιο οι πυροσβέστες, και οι εργαζόμενοι στο υγειονομικό σύστημα.
*Οι μάρτυρες του Ιεχωβά δεν δέχονται επίσης τη συνδρομή της επιστήμης για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.
*Υπάρχουν, όμως, και πολλές μητέρες που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Η απόρριψη αυτή κινείται στο γενικότερο πλαίσιο της επιστημονικής αβεβαιότητας που συνοδεύει τη νόσο», σημείωναν στελέχη του υπουργείου Υγείας.
*Το κύμα των αρνήσεων «δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα», εκμυστηρεύονταν αξιωματούχοι που συμμετέχουν στον αντιγριπικό σχεδιασμό. Και αυτό διότι, όπως λένε, θα υπάρξει πρόβλημα με τον εφοδιασμό των εμβολίων, καθώς εκτιμάται ότι «όταν θα έρθει το κύμα της πανδημίας θα υπάρξει αντιστροφή του κλίματος και τότε όλοι θα επιθυμούν να προχωρήσουν στη διαδικασία, δημιουργώντας συνωστισμό».
Εξαρση από τα μέσα Οκτωβρίου
Σύμφωνα, πάντως, με πρόσφατη μελέτη το πρώτο κύμα έξαρσης της νέας γρίπης αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου, σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη των σχολείων, ενώ το δεύτερο κύμα εκτιμάται ότι θα χτυπήσει τη χώρα μας στα μέσα Νοεμβρίου, όπως συμβαίνει με την κοινή γρίπη.
*Ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Αρ. Καλογερόπουλος τονίζει: «Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός σε καμιά χώρα του κόσμου. Η πολιτεία, όμως, οφείλει να ενημερώσει με ειλικρίνεια τους πολίτες για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο νέος ιός της γρίπης. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, αλλά ούτε και εφησυχασμού. Το υπουργείο Υγείας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Προτεραιότητα θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες όπως έχουν καθορισθεί από το Εθνικό Συμβούλιο για τη γρίπη και με την προτεραιότητα που έχει οριστεί. Ανάλογα με την εξέλιξη της γρίπης, θα υπάρξουν και εμβολιασμοί σε όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο στις ευπαθείς ομάδες».


Πηγή:http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου